În cazul expirării termenului de valabilitate a actului
În cazul expirării termenului de valabilitate a actului de identitate cetăţenii se pot prezenta la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa cu cel mult 180 de zile înainte, dar nu mai puţin de 15 zile, pentru a solicita punerea în legalitate cu un act de identitate. Există posibilitatea păstrării de către titular a vechiului act de identitate aflat în termen de valabilitate, până la emiterea noii cărţi de identitate.
Cererea pentru eliberarea actului de identitate . Aceasta se va lista pe o singura foaie de tip A4 (faţă-verso) și se va completa de catre solicitant fără a fi insă semnată. Cererea se semnează doar în fața lucrătorului de la Direcția de Evidență a Persoanelor Giurgiu în momentul depunerii dosarului:
- Actul de identitate (original și fotocopie). Solicitantul poate păstra vechiul act de identitate (dacă este încă valabil) până la primirea actului nou
- Certificatul de naştere (original şi fotocopie)
În funcție de situație, unul sau mai multe documente din următoarea listă (original şi fotocopie)
- Certificatul de căsătorie - în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor
- Hotărârea de divorţ definitivă şi irevocabilă
- Certificat de divorţ însoţit de acordul parental privind stabilirea domiciliului minorului
- Certificatul de deces al soţului/soţiei decedat/decedate, în cazul soţului supravieţuitor
- Hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă (original şi fotocopie) sau Dispoziţia (original şi fotocopie) în baza căreia s-au modificat datele de stare civilă, respectiv: numele şi/sau prenumele titularului, prenumele părinţilor, data ori locul naşterii, sexul.
- extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu , extrasul de carte funciară trebuie să fie obţinut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii şi poate fi prezentat şi în format electronic;
În cazul în care solicitantul nu este titularul spaţiului de locuit, găzduitorul va prezenta actul de proprietate (original şi fotocopie)
Dacă găzduitorul nu se poate prezenta la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, declaraţia de primire în spaţiu poate fi consemnată la notarul public, la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate sau în prezenţa poliţistului de la postul de poliţie - pentru mediul rural.
-documentul cu care face dovada achitării contravalorii actului de identitate(7 lei). Aceasta se poate achita pe www.ghiseul.ro (necesită listare),sau la casieriile Direcției de Impozite și Taxe Giurgiu.