Dobândire cetațenie

Persoanele care au dobândit sau redobândit cetăţenia română depun cererea pentru eliberarea primului act de identitate la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor pe raza căruia locuiesc, unde prezintă următoarele documente:

Cererea pentru eliberarea actului de identitate  Aceasta se va lista pe o singura foaie de tip A4 (faţă-verso) și se va completa de catre solicitant fără a fi insă semnată. Cererea se semnează doar în fața lucrătorului de la Direcția de Evidență a Persoanelor Giurgiur în momentul depunerii dosarului.

Certificatul constatator privind dobândirea cetăţeniei române, emis de Ministerul Justiţiei sau de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate (original şi fotocopie)

Certificatul de naştere (original şi fotocopie)

Permisul de şedere sau cartea de rezidenţă în România (original şi fotocopie)

Un document cu fotografie, cu care solicitantul poate face dovada identităţii, respectiv: actul de identitate sau paşaportul, eliberate de autorităţile străine (original si fotocopie)

Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu (original şi fotocopie). Puteți consulta documentele acceptate folosind lista actelor care fac dovada adresei de domiciuliu.

În cazul în care solicitantul nu este titularul spaţiului de locuit, găzduitorul va prezenta actul de proprietate (original şi fotocopie)

Dacă găzduitorul nu se poate prezenta la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, declaraţia de primire în spaţiu poate fi consemnată la notarul public, la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate sau în prezenţa poliţistului de la postul de poliţie - pentru mediul rural.

documentul cu care face dovada achitării contravalorii actului de identitate(7 lei). Aceasta se poate achita  pe www.ghiseul.ro (necesită listare),sau la casieriile  Direcției de Impozite și Taxe Giurgiu.

În funcție de situație, unul sau mai multe documente din urmatoarea listă (original şi fotocopie)

Certificatele de stare civilă prezentate de solicitant trebuie să fie emise de oficiile de stare civilă române, iar pentru hotărârile judecătoreşti privind statutul civil al titularului, pronunţate în străinătate şi investite cu formula executorie, se prezintă copii traduse si legalizate.

Solicitanţii a caror naştere sau căsătorie nu a fost înregistrată în registrele de stare civilă române vor solicita transcrierea certificatelor de stare civilă obţinute în străinătate, atât pentru ei, cât şi pentru copiii minori.

In situaţia în care numai unul dintre părinţi îşi schimbă domiciliul din străinătate in România, împreună cu copiii minori, este necesar consiţământul celuilalt părinte, dat in formă autentică la notarul public, sau copia hotărârii judecătoreşti prin care copiii au fost încredinţaţi părintelui care îşi schimbă domiciliul in România, situaţie în care se depune copie a hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, irevocabilă, investită cu formulă executorie.

 

Atenție! La eliberarea actului de identitate, solicitantul va preda permisul de sedere eliberat de Oficiul român pentru Imigrări, iar în situaţia în care nu mai deţine acest document va da o declaraţie în acest sens.

Actualizat in - 20.11.2024, la ora 21:49; de catre: administrator